Međunarodni dan žena, 8. ožujka 2017. – Koliko smo zapravo ravnopravni

Slika /Vijesti2017/A2_P0001895.jpg

Prigodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, svim ženama upućujemo srdačne čestitke

Agencija UN Women, posvetila je ovogodišnji Međunarodni dan žena temi Žene i promjene na tržištu rada. Izvršna direktorica agencije Phumzile Mlambo-Ngcuka izjavila je da se unatoč višedesetljetnim naporima u ostvarivanju jednakih prava ni za jednu zemlju ne može reći da je rodno ravnopravna te iako žene postižu napredak u nekim područjima, istodobno u drugima nazaduju. Isto tako, rekla je kako je globalni napredak u ostvarivanju prava žena, od jednakih plaća do osnaživanja žena u vodstvu i smanjenja stopa nasilja, nedosljedan i nejednak.
 
Odbor za ravnopravnost spolova i prava žena Europskog parlamenta odlučio je ove godine staviti naglasak na jačanje položaja žena u gospodarstvu fokusirajući se na pet tema. Zastupnici će raspravljati o ženama u znanosti, tehnologiji, matematici i strojarstvu, slobodi od nasilja, kreiranju politike koja uzima u obzir razlike, ravnoteži između poslovnog i privatnog života te UN-ovim ciljevima održivog razvoja.
 
Jedan od najvažnijih izazova vezan je uz rezistentnu neravnopravnost spolova na tržištu rada. Sveprisutan problem diskriminacije žena na tržištu rada uključuje nejednake uvjete rada, nejednake plaće, probleme u pristupu napredovanju, utjecaju ekonomske krize na kršenje prava radnika i radnica, stopu nezaposlenosti žena u ukupnom broju aktivnog stanovništva i diskriminaciju na temelju trudnoće i materinstva prilikom zapošljavanja.
 
Položaj žena na tržištu rada trajno je obilježen njihovim natpolovičnim udjelom u broju nezaposlenih, sektorskom segregiranošću te suočavanjem s nemogućnošću probijanja staklenog stropa pri profesionalnom napredovanju.
Muškarci  u Republici Hrvatskoj u prosjeku zarađuju 603,00 kune više od žena. U posljednja tri mjeseca 2016. godine muškarci su imali u prosjeku 12% višu plaću od žena.
 
Stvarna ravnopravnost zahtjeva jednaku vidljivost, jednaku zastupljenost i osnaživanje,  jednako žena i muškaraca, u svim područjima života.
Stoga u prigodi Međunarodnog dana žena, pozivamo na uklanjanje svih oblika diskriminacije žena, podršku daljnjeg poboljšanja političkog, ekonomskog i socijalnog položaja žena i njihova uvažavanja te stvaranje jednakih mogućnosti za oba spola.

Pisane vijesti