Obilježen Međunarodni dan volontera 2017. u Centru za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj

  • Slika /Vijesti2017/MDV2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Prema Općoj deklaraciji o volonterstvu donesenoj od strane Ujedinjenih Naroda, volonterstvo je jedan od kamena temeljaca civilnoga društva, jer oživljava najplemenitija stremljenja čovječanstva, zauzimanje za mir, slobodu, mogućnost izbora, sigurnost i pravičnost za sve ljude. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je središnje tijelo državne uprave zaduženo za cjelokupni razvoj volonterstva u Republici Hrvatskoj.

Uz dodjelu Državne nagrade za volontiranje, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku obilježilo je i volonterskom akcijom Međunarodni dan volontera 2017. godine. Međunarodni dan volontera obilježen je u partnerstvu s Volonterskim centrom Zagreb, Hrvatskim centrom za razvoj volonterstva, udrugom Smiješak za sve te Centrom za odgoj i obrazovanje ''Slava Raškaj''. Vrijednost volontiranja obilježila se na neposredan i životan način ovom volonterskom akcijom namijenjenom korisnicima Centra za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj".

U volonterskoj akciji u Centru "Slava Raškaj" sudjelovali su i sami predstavnici Ministarstva, s predstavnicima Volonterskog centra Zagreb, Hrvatskog centra za razvoj volonterstva, volonterima udruge Smiješak za sve i učenicima i nastavnicima Osnovne škole Ivana Meštrovića, gdje su čitali priče korisnicima "Slave Raškaj", uz prijevod na znakovni jezik. Svaki od volontera prigodom obilježavanja ovog značajnog dana prethodno se predstavio svojim imenom na znakovnom jeziku, a Centar "Slava Raškaj" filmom o svojim korisnicima i svome radu. Nakon čitanja priča svi zajedno posijali su božićnu pšenicu.  Kako je naglasila Marijana Jergović, predsjednica Smiješka za sve, ''Vjerujem da ćemo izići bogatiji za jednu dimenziju radosti koju često niti ne vidimo!''

Predstavnici Ministarstva prethodno su posjetili Volonterski centar Zagreb gdje su se sastali s predstavnicom Hrvatskog centra za razvoj volonterstva i predstavnicom udruge Smiješak za sve. Razgovaralo se o radu Volonterskog centra Zagreb, kao regionalnog volonterskog centra, Hrvatskog centra za razvoj volonterstva, kao nacionalne organizacije koja predvodi razvoj volonterstva u Hrvatskoj, te o radu udruge Smiješak za sve kao jednog od najaktivnijih organizatora volontiranja čije ''Tete i stričeki pričalice'' uveseljavaju djecu na odjelima zagrebačkih bolnica.

Organizacijom zajedničke akcije volontiranja želimo skrenuti pozornost javnosti na nesebičnu skupinu građana koja daruje svoje vrijeme, dio sebe, svojih znanja i vještina kako bi svijet učinila boljim mjestom. Zahvaljujemo svima na predanom radu u promicanju volonterskih vrijednosti.
 

Pisane vijesti